Bok: Video i praksis

Video i praksis av JArle Leirpoll

Jeg impulskjøpte meg en ny bok her om dagen. “Video i praksis”. Jeg har laget utallige videoer av barna mine, og tenkte jeg skulle lese litt mer om hvordan det egentlig burde gjøres. Boka jeg kjøpte heter “Video i Praksis”, og er skrevet av norske filmmannen Jarle Leirpoll.

Boka gir en liten smakebit på alle stegene i en filmprosess. Fra planlegging, til filming, lyd og redigering. Selv om jeg gjerne kunne ønske at han gikk mer i dybden på enkelte ting, er det en god innføring. Bakerst i boka er det en del tillegg der det gås mer inn på tekniske ting og effekter.

Jeg må si jeg ikke fikk det helt gode førsteintrykket av boka. Noe av det første var overbevisende forklaringer på at video ikke var det samme som VHS. Da fikk jeg følelsen av å ha kjøpt en veldig utdatert bok (den er fra 2008).

De første kapitlene handlet om kamera og instillinger. Hvitbalanse og lukkertid og slikt. For meg som har holdt på med fotografering en stund var det bare å hoppe over dette. Men jeg ser at det kan være nyttig for andre som begynner rett på filming uten å gå via fotografering først.

Men etter hvert ble boka mer og mer interessant. Jeg er ikke så god på lyssetting. Og redigering av lyd er noe jeg ikke har utnyttet før. I tilleg var det mange gode tips om hvordan man klipper sammen filmen på en slik måte at det blir en god opplevelse for seeren.

Boka hadde det aller viktigste: Den inspirerte meg veldig til å sette i gang med et prosjekt. Jeg har noen idéer til hva jeg kan lage. Blir spennende å se hva jeg kan få til. :)

+ Veldig lettlest. Forfatteren er flink til å illustrere med eksempler.
+ Dekker et bredt spekter av alt fra planlegging til filming og redigering.
+ Inspirerende bok.
– Boka er noe utdatert. Selv om den bare er 5 år gammel har det skjedd mye nytt innen teknologi og trender.
– For de som har drevet litt med fotografering fra før av er det bare å hoppe over de første kapitlene.
– Savner noe dybde på enkelte områder.

This entry was posted in Bok, Film. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>