Anmeldelse av Baldurs Gate 1 Enhanced Edition

BG1EE Naskhel mines

I jula fikk jeg endelig tid til å spille igjennom den nye versjonen av yndlingsspillet mitt, Baldurs Gate. Det vil si Baldurs Gate I Enhanced Edition. Denne anmeldelsen er basert på windows-versjonen av spillet. Men den er også ute på Ipad, og kommer etter hvert til Android og Mac OS X.

Hva er Baldurs Gate 1 Enhanced edition?
Dette er en ny utgivelse av det 14 år gamle dataspillet Baldurs Gate 1 og ekspansjonen Tales of the Sword Coast. Det er fortsatt det samme gamle spillet, med den gamle grafikken og den samme gamle historien. Bare med enkelte forbedringer.

For meg som ikke har spilt det gamle spillet, hva er dette egentlig for noe?
Baldurs Gate er en serie med fire rollespill (Baldurs Gate I & II + to ekspansjoner) basert på Advanced dungeons & dragons-systemet. Du styrer en gruppe med 6 eventyerere som utfører oppdrag, dreper monstre og redder verden. Du lager én av karakterene selv, og plukker med deg venner du finner på veien. Men du kan også velge å lage alle selv hvis du spiller multiplayer.

Baldurs Gate Enhanced Edition

Hva er nytt?
Det er en rekke små forbedringer og bugfiksinger som er med i den nye pakken. Her er en liste over de viktigste endringene jeg har kommet over.

1. Oppløsningen på spillet er tilpasset skjermen din. En stor forbedring!

2. Tre nye karakterer er inkludert, med egne sideoppdrag.

3. To nye, små områder på kartet.

4. En ny spillmodus, The black pits

5. Nye klasser som ble innført i Baldurs Gate 2

6. Nye videosekvenser

7. Nye portretter å velge mellom for karakteren din

Cloud Peaks BG1EE

Hvilke nye karakterer kan du få med deg?

1. Neera the wild mage

Neera The Wild Mage

Neera er en magiker av typen wild mage. Det vil si at det skjer tilfeldige ting når hun kaster spells. For å være helt ærlig synes jeg det er en litt tullete klasse som ikke er til å stole på. Men du har også spells som øker sjansen for at det skjer et positivt utfall.

Jeg og Neera ble vel egentlig aldri helt gode venner. Det finnes så mange andre kule magikastere i spillet som jeg heller ville valgt.

2. Rasaad Yn Bashir

Rasaad yn Bashir

I utgangspunktet virker Rasaad som en litt kul fyr. Men jeg har aldri likt monkeklassen, og skjønner ikke helt hva som er bra med den. Greit nok, han er veldig rask. Men han tåler ingen ting siden han ikke kan bruke rustning, og han kan bruke veldig begrenset med våpen. Og ekstra unarmed angrep i runden er ikke bra nok til å rettferiggjøre det. Jeg brukte han til å banke på magikere for at de ikke skulle klare å kaste spells, men ellers må jeg vel innrømme at han stinka.

Men jeg likte side questen til Rasaad best. Det var den eneste av de ekstra oppdragene som hadde litt innhold. Så han var verdt å ha med av den grunn. Selv om det var vanskelig å trigge questen hans. Jeg måtte faktisk søke litt på nettet for å finne ut av det.

3. Dorn Il-Khan

Dorn Il-Khan

Dorn var den eneste av de nye karakterene jeg følte var virkelig bra. Han var en halvork blackguard. Med en styrke på 19 banker han hva det skal være. I tillegg var han ganske kul. Det mest negative er vel at han er ond, for jeg liker som regel å spille god. Så jeg måtte ta livet av noen vakter for å holde ryktet mitt nede så han ikke forlot meg. Men sideoppdraget hans er veldig kort og ikke spesielt spennede.

Hva er The Black Pits?

The Black Pits er en ny spillmodus som følger med, men som ikke har så mye med resten av spillet å gjøre. Her lager du 6 folk (det finnes også ferdiglagde folk) som sloss i en slags arena. De blir bombandert av monstre og kjøper utstyr for pengene de tjener. Monstrene blir vanskeligere og vanskeligere etter hvert som man spiller.

Joda, det var morsomt nok det. Det gikk ganske fort å spille igjennom. Tok meg bare to små kvelder å komme igjennom alle monstrene. Her er det kun fokus på kamp. Så det går ut på å utnytte folkene og utstyret du kjøper maksimalt. Det er morsomt og actionfylt. Men man går jo glipp av det som er det beste med Baldurs Gate. Nemlig utforskningen, historien og karakterene du møter i spillet.

The Black Pits

Så, hva synes du om de nye videosekvensene?

Beklager å si det, men jeg er egentlig ganske skuffa. Jeg husker da jeg spilte igjennom Baldurs Gate for mange år siden, hvor imponerende videosekvensene var. Spesielt husker jeg den flotte 3D-visningen av gnollfortet. Det har nå blitt byttet ut med slike hippe maleri-aktige 2D-bilder som flyter inn i hverandre. Joda, de er forsåvidt vakre. Men de er ikke imponerende i det hele tatt, slik som de gamle 3D-videoene var. Spesielt for sin tid.

Og hva med de nye portrettbildene?

Hah, ikke nevn de en gang. De er i en helt annen stil enn de gamle, så jeg synes ikke de passer inn i det hele tatt. Jeg synes virkelig de burde prøvd å få de i samme sjanger som de passet bedre inn.

Hva med multiplayer-delen?

Jeg har ikke testet multiplayerversjonen mot andre spillere. Synes ikke denne typen spill egner seg veldig for å spille med andre.

Støtte du på mange problemer/bugs?

Nei, det var ikke mange av de. Noen småting her og der. Men jeg støtte på to veldig kritske bugs. Etter to veldig viktige kamper. Den ene gangen ble jeg innestengt i et hus som det ikke var mulig å komme seg ut fra etter en viktig kamp. Det var ikke før jeg hadde loadet og klart kampen 4 ganger før personene i rommet ville snakke med meg og jeg klarte å komme videre.

Den andre kritiske buggen var etter sluttkampen. Etter at bossen var død krasjet rett og slett spillet. Det var utrolig skuffende! Det sa bare “boing” (sånn windows-lyd), og jeg fikk opp en fin melding om at spillet hadde krasjet. Så jeg måtte faktisk klare kampen tre ganger før jeg endelig fikk videosekvens og slikt. Ikke bra!

BG1EE Wolfweres

Så, er det verdt å kjøpe det hvis man allerede har den gamle versjonen?

Hvis du ønsker å spille det igjen mener jeg at det definitivt er verdt å kjøpe den nye versjonen. Av én eneste grunn, nemlig at oppløsningen på spillet er tilpasset skjermen din. Det gjør opplevelsen veldig mye bedre, og spillet ser mye bedre ut når du ikke får oppblåst, pikselisert grafikk.

Er det verdt å spille igjennom spillet bare for å se hva som er nytt?

Her er jeg litt i tvil. Det kommer tre nye karakterer med, som har hver sine historier og ekstra oppdrag. Men oppdragene er ikke spesielt store, og samtalene med karakterene er ikke alt for spennende. Rasaad sitt oppdrag likte jeg godt, men de to andres oppdrag var så små at jeg ble litt skuffet.

BGEE1 Iron Throne

Konklusjon

Siden Baldurs Gate 1 i seg selv er et utrolig fantastisk spill kan jeg ikke gi noe annet enn toppkarakter. Men jeg synes kanskje at forbedringene i enchanted edition ikke stod helt til forventingene mine. Og så må jeg jo si at jeg virkelig skulle ønske de heller hadde laget Baldurs Gate III istedenfor å gi ut de gamle på nytt. For jeg har spilt de så mange ganger at jeg vet nøyaktig hva jeg skal gjøre når. Og hvor jeg skal gå for å finne de kuleste skattene.

This entry was posted in Android, Dataspill, Monster, Rollespill and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>