Min nye Sigma f/1.4 50mm

Sigma 1.4F 50mm objektiv

Til bursdagen min (som eh.. ikke har vært enda) kjøpte jeg meg nytt objektiv! Til min Canon 550D. Denne gangen ville jeg ha et fastobjektiv. Det jeg tar aller mest bilder av er barna innendørs. I tillegg til at jeg filmer litt med det. Så jeg ville ha et lyssterkt et som var ok til portrettbilder.

Jeg vurderte lenge om jeg skule velge et 50mm eller 85mm. Det siste egner seg best for portrett. Men siden det ofte er litt trangt om plassen innendørs kan det bli vanskelig å komme langt nok unna motivet.

Jeg leste en del reviews på nettet før jeg tok turen til butikken. Jeg fant ut at sigma sin versjon av dette objektivet hadde bedre optikk enn canon sitt. Blant annet gav det skarpere bilder ved stor blenderåpning.

Turen gikk til FotoVideo i Møllergata. Han som hjalp meg var hyggelig, men gav meg ikke egentlig så gode råd. Og prøvde å prakke på meg et dyrt UV-filter. Jeg påpekte at det er ganske unødvendig siden kameraet allerede har dette innebygd. Men han mente det var bra for å beskytte linsa. Men jeg synes nå det blir for dyrt med et filter til 1/3 av prisen på objektivet for å beskytte mot eventuelle riper.

Jeg endte altså opp med Sigma f/1.4 50mm, som jeg hadde lest reviews av på forhånd. For med dette objektivet fikk man mest blenderåpning for pengene, i tillegg til at jeg hadde lest at det var bedre enn canon sitt som var i samme prisklasse.

Men da jeg endelig kom hjem og skulle teste det ut hjemme ble jeg temmelig skuffa. Jeg klarte bare ikke å få klare bilder i det hele tatt ved stor blenderåpning. Prøvde mye forskjellig. Og brukte stativ for å være sikker på at det ikke var jeg som flyttet meg. Men fikk det altså ikke til.

Jeg ble selvsagt ganske demotivert. Og tenkte på å bytte det. Snakket med folk jeg kjente om hva som kunne være problemet. Noen mente det var fordi jeg hadde et sigma-objektiv på et canon-kamera (det var ikke problemet). Og noen var bombesikre på at det var jeg som ikke klarte å fokusere ordentlig (blant annet en fremmed mann på toget som overhørte samtalen mellom meg og svogeren min).

Etter å ha gransket bildene jeg tok fant jeg ut at fokuset var feil i alle bildene. Der det var noe klart i bildene kunne jeg se at fokuset alltid var forskjøvet mot kameraet. Og skjønte etter hvert at det var autofokusen som faktisk fokuserte feil.

Jeg sendte en epost til fotovideo og forklarte problemet. De sa at dette kunne kalibreres. Og bad meg ta med objektivet og kamerahuset jeg brukte med det til service-avdelingen deres for at de skulle kalibrere objektivet til mitt kamerahus.

Så jeg dro tilbake til FotoVideo og leverte inn både huset og objektivet. Var veldig engstelig for å gi fra meg kamerahuset. Visste jo ikke hvor lang tid dette ville ta. Er begrenset hvor lenge jeg klarer meg uten det! Men jeg bekymret meg helt unødvendig.

I 9-tiden, dagen etter at jeg hadde levert det fikk jeg SMS om at det var ferdig. Det kaller jeg service! Jeg testet det litt på Oslo S før jeg tok toget hjem. Og det så lovende ut. Nå har jeg også fått testet det en del hjemme. Og jeg er kjempefornøyd! Og veldig glad for at jeg valgte dette!

I den supermørke stua vår klarer det å ta helt greie bilder uten blitz og stativ så lenge jeg holder kameraet så stille jeg kan. Og den filmer veldig mye bedre enn med mitt forrige objektiv som kun var f/2.8. Litt vanskelig er det nå å ta bilder av barna med så liten dybdeskarphet, siden de beveger seg hele tiden. Men kattene fikk gjennomgå. :)

En ting jeg måtte tenke mer på enn før var hvitbalanse. Når jeg tar bilder med blitz har jeg den på auto. Men vi har forskjellige pærer i huset med forskjellig gulfarge. Så hvis jeg skulle vært veldig prikete burde jeg stilt hvitbalansen forskjellig i hvert rom.

Noen testbilder:

Tatt med blenderåpning f/1.4

Svart katt, katteøyne

Leker med dybdeskarphet. Tatt med blenderåpning f/1.4.

This entry was posted in Fotografering and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>