Design en marskoloni, vinn en tur til verdensrommet!

Marskoloni?

Jeg fikk sjokk da jeg så denne artikkelen i vg. Måtte sjekke kalenderen og se om det var 1.april. Det var det ikke. Men vet jeg ikke om jeg tør å tro på det likevel. Jeg får i hvert fall ikke sove.

Artikkelen går altså ut på at det er en konkurranse der du skal designe en marskoloni. Og premien er en liten tur til verdensrommet!

Spørs om jeg har noen sjanse til å vinne da men. Hm… jeg kjenner jo noen ingeniører. Og jeg har jo spilt Sim City en gang i tiden. Og har lest litt SciFi. Kanskje jeg klarer å finne på noe lurt? Synd jeg bare har studert informatikk, og ikke noe mer “fysisk”. Om noen har gode idéer, og ikke har lyst på en tur selv, tar jeg gjerne imot forslag! :)

De forskjellige oppgavene man kan velge mellom er:
* Alternativ 1: Anlegg – Infrastruktur, transport”
* Alternativ 2: Bygg og Eiendom
* Alternativ 3: Miljø
* Alternativ 4: Energi

Fristen er 23.mai 2011.

Konkurransens hjemmeside

This entry was posted in Astronomi & romfart and tagged , , . Bookmark the permalink.

10 Responses to Design en marskoloni, vinn en tur til verdensrommet!

 1. Oguleth says:

  Vel, takk for den, nå kommer jeg bare til å se for meg mars hvor 90% av overflaten er dekt av vindmøller… Nye Danmark?

  • Emerald Raptor says:

   Kanskje. :) Ifølge wikipedia har mars overflatevinder på inntil 80 km/t, så det burde jo kunne brukes til noe.

 2. Hanne Mette Asperheim says:

  Det er tullete å bruke så mye ressurser på uvesentlige ting utenfor vår egen planet i stedet for å rydde opp på jorda. Forskerne vet mer om månen enn vårt eget hav.

  Sånt burde definitivt ikke subsidieres, men greit at folk kan “interessere seg” for sånt.

  • Emerald Raptor says:

   Synes det kanskje er litt drøyt å si at forskere vet mer om månen enn om havet på jorda. Siden månen er livløs er det utrolig mye mer å “vite” om havet vårt.

   Jeg vil påstå at det ikke er uvesentlig å undersøke muligheten for kolonier på andre planeter. Vi vet jo at Jorden ikke vil vare evig. Vi vet at Solen etter hvert kommer til å sluke Jorden (selv om det er ekstremt lenge til). Og det skjer hele tiden katastrofer på Jorden som vi ikke har kontroll over. Sannsynligvis vil det å kolonisere andre planeter være den muligheten man har for å ta vare på de artene som finnes på jorden i dag utover jordens levetid.

 3. hønemor says:

  wow… dette må jo være en drøm for deg som liker sci fi og “rommet”. Jeg har seriøst høydeskrekk så ingen rakett på meg;) Men lykke til!

 4. Odd Arne Hansen says:

  Den dagen sola ekspanderer og sluker jorda så sluker den også Mars, og resten av vårt solsystem, men kolonisering på Mars er vel ment som ett steg på veien ut i universet, langtidsplaner dette. Men det er ofte mange som sier at vi ødelegger jorda, det er jo helt feil, vi ødelegger for oss selv, “life as we know it”, moder jord bryr seg døyten om den selvdestruktive parasitten homo sapiens, som har vandret her i sånn ca: 60 000 år. Et øyeblikk i jordas historie, dinosaurene vandret her i ca: 140 millioner år, gjentar, 140 MILLIONER år, den dagen vi forsvinner eller ødelegger miljøet slik det er nå så går det noen millioner år så er alle spor etter oss borte, eller i hvert fall godt gjemt. Og Moder jord stabiliserer seg igjen, vi synes disse natur-katastrofene er forferdelig men samtidig er det jo helt naturlig, og det vil skje igjen og igjen, jordskjelv,vulkanutbrudd,flom….etc. altså en levende planet. Menneskets endelikt er uungåelig, før eller siden………….

  • Emerald Raptor says:

   Ja, det er et steg videre. Hvis vi klarer å få til noe fungerende på mars, vil vi vite mer om hvordan vi kan få det til et annet sted også, rundt en sol som er i riktig alder når den tid kommer.

   Hvis vi klarer å kolonisere andre steder i verdensrommet er det ikke sikkert at menneskene (og eventuelle andre arter vi velger å ta med oss) noen gang vil dø ut. Om katastrofer (menneskelagde eller naturlige) ville skje på en planet ville vi ha andre reservesteder.

   • Odd Arne Hansen says:

    Ja, hva er EGENTLIG mulig i fremtiden, det er nok vanskelig å spå når man ser hvilken rivende utvikling det har vært de siste 100 år, fra de første bilene begynte å rulle ,til i dag hvor vi faktisk er i stand til å besøke Mars………..Sci-Fi i dag, virkelighet i morgen…….???

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>