Nystemt piano!

Piano fra 1909

Da har vi endelig fått stemt pianoet vårt! Jeg aner ikke hvor mange år det er siden det ble stemt sist. Men jeg kan vagt huske at det var onkelen min som stemte det en gang da jeg var liten. Les mer om pianoet her.

Det var ikke så veldig gode nyheter da pianostemmeren kom. Han mente pianoet definitvt hadde gjort jobben sin. Vi fant ut at pianoet var fra 1909, så det er over hundre år gammelt! Men noen deler var blitt byttet ut underveis. Han mente det var gjort litt reperasjoner for kanskje 50 år siden.

Når man bruker dempepedalen på pianoet er det en del av tonene som blir enda falskere, så jeg spurte stemmeren om det ville hjelpe å bytte ut dempefilten. Men da han trykte på pedalen mens pianoet var åpent så han at det var en helt annen mekanisme for dempingen, som ikke var praktisert på veldig mange år. Den var det ikke barebare å gjøre noe med.

Han fant også ut at det var en liten spekk i treverket som var grunnen til at de lyseste tonene var blitt så veldig falske og hadde fått bilyder. Han puttet litt avispapir mellom noen av strengene for å minske bilydene. Men han advarte oss om at det kunne hende de veldig fort ble falske igjen. Og da visste vi at det ikke ville hjelpe å stemme det igjen. Han anbefalte oss også å stemme det igjen om ca et år.

Vi fikk også noen andre tips om hvordan man tar var på et piano. For eksempel at treverket fort kan tørke ut, og at man derfor bør ha vann stående ved siden av det om man fyrer mye med ved. Det bør heller ikke utsettes for trekk. Han fortalte også at nymotens konsertflygeler hadde innebygd anlegg som passet på at temperaturen og luftfuktigheten var riktig.

Pianostemmeren sa også at det var fullt mulig å restaurere pianoet, men det ville koste i nærheten av å kjøpe et helt nytt, og han mente dette pianoet ikke ville være verdt det.

En youtube-demonstrasjon av pianoet blir nok laget snart. Jeg må bare lære meg en melodi først! Er ganske rusten nå! Ønsker meg en pianokrakk også. Foreløpig må jeg stable puter på en vanlig stol for å komme høyt nok.

This entry was posted in Annet and tagged . Bookmark the permalink.

9 Responses to Nystemt piano!

 1. Hakkespett says:

  Ikke kan jeg spiller på piano, men det er noe sjelfult over slike gamle instrumenter. Min bror har et gammelt piano og det behandles med andakt. Jerry Lee Lewis hadde neppe slippet til på det.

  • Emerald Raptor says:

   Ja, jeg er også veldig glad i det gamle pianoet mitt. Selv om det ikke fikk toppkarakter av pianostemmeren som var her…

 2. Hønemor says:

  Hei hei!
  Takker for hyggelige kommentarer på min lille blogg:)
  Piano er ett hærlig smykke å eie, selv gikk jeg på piano skole som liten, men den gml sure “røya” (unnskyld språket)skremte meg vekk fra spilling på livstid… hehe. Men kan -lisa gikk til skolen da;)
  Jeg har forresten blitt 29 i flere år nå , noen blir aldri voksne *Fnise.

  • Emerald Raptor says:

   Synd du ikke fikk en bedre start på pianospillingen da. Selv angrer jeg litt på at jeg sluttet å ta pianotimer. Tenk hvor flink jeg hadde vært i dag hvis jeg hadde fortsatt! :)
   Jeg fyller “29” bare for andre gang jeg da. :)

 3. Villemy says:

  Jeg angrer også på at jeg ikke gikk mer på pianoskolen :(

 4. Melusine says:

  Stilig bilde for ukens oftograf!
  Flott at dere nå har fått stemt pianoet, selv om det er gammelt og slitt. Gleder meg til youtube-videoen :)

 5. Melusine says:

  Jeg så ikke at innlegget var postet for en stund siden :)
  Veldig bra pianospill, synes jeg!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>