Hvordan observere planetene i 2011?

Venus

Når kan man observere planetene i 2011?

Noe av det jeg synes er spennende å observere på himmelen er nettopp planetene! Men det er ikke så lett å finne en god oversikt over når det lønner seg å se etter de forskjellige. Derfor har jeg samlet en kort liste her:

Merkur

Siden Merkur er så nær solen kan den være vanskelig å observere. Den synes bare like før eller like etter solnedgang. På disse datoene er planeten lengst unna sola, og derfor lettest å observere: 9.januar (morgen), 23.mars (kveld), 7.mai (morgen), 20.juli (kveld), 3.september (morgen), 14.november (kveld) og 23.desember (morgen).

Venus

Venus er det tredje sterkeste objektet du kan se på himmelen (etter sola og månen). Selv om planeten er innenfor oss er den likevel langt nok unna sola til å kunne observeres godt over lengre tid. Planeten kan sees fra begynnelsen av 2011 og blir svakere utover, før den forsvinner i sollyset i løpet av mars. (i nord noe tidligere). Den dukker ikke opp igjen før i desember.

Mars

Mars er så nær solen på begynnelsen av året at den er vanskelig å se. I slutten av juli kan man se den svakt sent på natten (noe senere i nord). Lysstyrken vil øke utover høsten. Fra slutten av oktober synes planeten godt på himmelen og blir enda sterkere utover året.

Jupiter

Fra begynnelsen av 2011 synes Jupiter godt, men den vil forsvinne i sollyset i løpet av mars. Fra august er igjen planeten synlig fra hele landet. Den øker i lysstyrke og kommer høyere på himmelen utover. Den 29.oktober er planeten på sitt sterkeste.

Saturn

Planeten synes godt i begynnelsen av 2011, og har størst lysstyrke 4.april. Fra mai drukner den i sollyset i Nord-Norge, men lengre sør kan den fortsatt sees lavt på himmelen helt til august. I november kan den igjen sees fra hele landet.

Uranus

Uranus kan kun sees med det blotte øyet under veldig gode forhold. Den observeres best fra januar til februar, og august til desember.

Neptun

Den ytterste av planetene våre kan ikke sees med det blotte øyet.


Hvor kan planetene observeres?

Den aller enkleste måten jeg finner planetene på er via mobiltelefonen min! Applikasjonen Google Skymap (til Android) er et flott interaktivt stjernekart der man kan se posisjonen til planetene. Det er mye mer hendig å ha med seg en liten mobiltelefon ut enn store stjernekart i mørket, eller drasse med seg en laptop. Det finnes også andre interaktive stjernekart på nettet, se for eksempel sky-map.org.

This entry was posted in Astronomi & romfart, Tips og triks and tagged . Bookmark the permalink.

6 Responses to Hvordan observere planetene i 2011?

 1. Hakkespett says:

  Jeg har et 200-500 objektiv. Med en crop på 1,6 så gir det litt tele. Tror du jeg kan gjøre noe spennende med det og bilder av planeter og stjerner? Er fosåvidt ikke så interessert i asterologi, men ganske hekta på foto. Hadde vært moro å prøve litt, om det kunne bli skyfritt en dag.

  • Emerald Raptor says:

   Det som kanskje er aller morsomst å ta bilder av med tele er månen. Hvis du tar bilde når månen ikke er full vil du kunne se fine kratre der skyggen starter. Ellers kan det være spennende å se om du får bilder av Saturns ringer, noen av Jupiters måner og venus’ faser. Hm.. kanskje jeg skulle skrevet en bloggpost om dette også. :)

 2. bjorgnin says:

  Heisann! Oj, da må jeg se godt på Venus som jeg føler er litt min!
  Flott info du gir oss, skal lenke den – for hukommelsen er ikke som den var ( men realtivt god – og egentlig god nok)
  Klem ;:OD)

  • Emerald Raptor says:

   Det er venus jeg har tatt bilde av øverst i posten. Det kan være interessant å prøve å ta bilder av den med et teleobjektiv for å få fram fasene dens. På samme måte som månen har faser.

 3. Inger-M says:

  Jeg lærer stadig noe nytt her på bloggen din, masse nyttig info!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>