Backup!

Vissen

De aller fleste vet hvor lurt det kan være å ta backup eller sikkerhetskopi av viktige ting. Men det er skremmende få som faktisk gjør det! Ofte hører jeg om folk som ber om hjelp til å få fram tapte bilder fra gamle, ødelagte laptoper eller harddisker som putselig har krasjet. Minner som blir tapt for alltid.

Siden jeg ofte er litt småparanoid har jeg alltid tatt backup av mine viktigste ting. Og da mener jeg bildene mine, siden de er uerstattelige. Jeg har en gigantisk samling med bilder, og har fortsatt de første bildene jeg tok med mitt aller første digitale kamera. I tillegg har jeg noen selvlagde videoer og tekster jeg har skrevet.

Men hvordan skal man ta vare på alt? Det enkleste, som veldig ofte er nok, er å passe på at du alltid har viktige ting på to forskjellige harddisker. Men om man skal være enda sikrere på at ingen ting går tapt, bør man ha det på to fysisk adskilte lokasjoner. Tenk hvis huset ditt skulle brenne ned! Da mister du alt du eier av fysiske minner. Men om du da har lagret dine viktigste digitale minner et annet sted vil du likevel ikke ha mistet alt!

I tillegg til å ha lagret alt viktig på maskinen jeg bruker, har jeg en viktig-katalog på serveren vår. Da har jeg enkelt tilgang til filene på maskinen min, samt at jeg har en lett tilgjengelig backup. Men i tillegg ønsket jeg å ha de et tredje sted, som ikke var i samme hus. Før hadde vi en synkronisering av filer mot serveren til søsteren min. Vi hadde satt opp RAID, og synkroniserte filer hver natt. Men det fungerte liksom ikke helt. For alltid var det noe som kom i veien. Og vi lærte at det var mye mer trøblete med RAID enn det det sannsynligvis var verdt.

Så denne gangen prøvde vi et annet alternativ. Vi lette en stund etter et backupsted på nettet. Litt av problemet var at vi hadde så enorme mengder med data at vanlige gratistjenester ikke var nok. Men vi endte opp med å prøve tjenesten CrashPlan. Det var noe av det billigste vi har kommet over, og det virker lovende! Vi har nettopp begynt å bruke det, og håper det vil svare til forventningene våre. Siden vi ikke har verdens beste ut-hastighet tar det sin tid å laste opp alt. Men vi satser på at det er verdt det!

This entry was posted in Annet. Bookmark the permalink.

2 Responses to Backup!

  1. Anette says:

    Åh, du sier jammen noe der. Vi har ekstern harddisk, men burde absolutt hatt et alternativ utenfor husets fire vegger! Kanskje back-up på nettet hadde vært noe, ja! :)

    • Emerald Raptor says:

      Ja, jeg synes i hvert fall det er veldig viktig å ta vare på digitale minner! Så lenge det ikke koster for mye eller er for mye arbeid synes jeg det er en veldig god investering å ta backup.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>