Bok: Sosiale Medier

IMG_7614x.JPG

Undertittel: Hvordan ta over verden uten å gå ut av huset
Forfatter: Ida Jackson (Også kjent som Virrvarr)

Jeg ble interessert i å lese denne boka da jeg så en anmeldelse av den i bloggen til Kristine Løwe. Jeg var litt spent på hvordan en bok basert på sosiale medier ville utarte seg. Og da spesielt om blogging. Å lese ei bok skrevet av en veldig suksessfull blogger hørtes veldig interessant ut. Kanskje hun hadde noen gode tips?

Boka hadde undertittelen “Hvordan ta over verden uten å gå ut av huset”. En kraftfull overskrift! Det kunne jeg godt tenke meg å gjøre! Men nå skriver jeg verken om politikk eller sex, og er ikke spesielt sammfunnsengasjert. Så det er vel kanskje begrenset hvor mange lesere jeg kan få. I tillegg til at jeg skriver på norsk da.

Jeg har litt delte meninger om boka. Noen kapitler syntes jeg var veldig relevante, mens andre skummet jeg bare fort igjennom. Jeg er ikke helt sikker på hvem som egentlig er målgruppen for boka heller. Man lærer liksom ikke å bruke facebook og twitter av den. Man lærer mer av hva man ikke bør gjøre enn hva man faktisk skal gjøre. Noe som kanskje er enda viktigere! Men man kan til dels lære å blogge av den.

Det kapittelet jeg likte best i boka het “Hvordan ta over verden”. Her var det mange gode tips til blogging. Det jeg kanskje tok mest innover meg var det at man må bygge relasjoner til sine lesere. Det er jo kommentarer som er spennende å få i bloggen sin. Og jeg har kanskje ikke vært verdens flinkeste til å følge disse opp. Noe som egentlig er ganske innlysende at man bør gjøre.

Et annet kapittel jeg likte godt var kapittelet som het “Startkabler”. Her var det mange tips til hvordan man kan starte med blogging. Hva du kan gjøre hvis du ikke har noe å skrive om en dag, og hvordan du kan variere det du skriver.

Av andre interessante temaer har vi dette med opphavsrett. Det er utrolig viktig. Selv har jeg opplevd at folk har stjålet utrolig mye fra meg på nettet av bilder og animasjoner. Jeg synes det er veldig frekt. Den løsningen jeg bruker i denne bloggen er å merke alle bildene mine med nettadressen min. Så om folk stjeler bildene som de er kan det hende de sender trafikk til meg likevel. Men det er lett å klippe vekk adressen.

Jeg har jo sett andre som har store vannmerker over bildene sine for at de ikke skal bli stjålet. Men jeg synes det blir litt for drøyt, og kan ødelegge bildene. Men om dette er noe man tjener penger på skjønner jeg jo godt at man må være litt ekstra påpasselig.

Et annet viktig tema hun tar opp i boka er det å tenke på alle de blinde og svaksynte der ute. Hvor viktig det er med gode alternative tekster til bilder og liknnde.

I tillegg til de temaene jeg har nevnt er det mange småtemaer hun går inn på. Og ikke alt er like spennende. Vi har nok en litt forskjellig oppfattning av hva det er gøy å blogge om, og meningen med en blogg.

Hun snakker blant annet mye om debatter. Jeg synes det jo er gøy å få kommentarer fra andre som mener noe annet enn meg, men jeg kan synes det er minst like gøy å bare få støttende kommentarer og hilsninger. Ja, og jeg gjør noe av det som hun setter på lik linje med porno: Jeg kan finne på å publisere bilder av søte kattepuser!

Jeg tror nok desverre ikke jeg kan ta over verden fra datarommet mitt etter å ha lest denne boka. Til det er jeg nok litt for sær, og bryr meg litt for lite om verden rundt meg. Jeg skriver om temaer jeg synes er morsomt, og som ikke så mange andre er så opptatt av.

Kort oppsummert synes jeg boka er veldig variert. Noen kapitler likte jeg godt, andre var ganske uvesentlige. Men det meste visste jeg vel egentlig fra før av, med unntak av noen gullkorn innimellom, og ellers andre ting som ikke helt fanger interessen min. Jeg var kanskje ikke helt i målgruppen for leserne heller. Så jeg velger å gi boka 5 av 8. Mulig jeg er litt streng nå. Uansett beundrer jeg folk som klarer det å utgi en bok.

This entry was posted in Bok. Bookmark the permalink.

3 Responses to Bok: Sosiale Medier

 1. Pingback: Tweets that mention Bok: Sosiale Medier | Emerald Raptor -- Topsy.com

 2. bjorgnin says:

  Heisann!

  Kjekt å vite at du har vært innom bloggen min, synes også det er koselig med positive kommentarer.
  Det viser seg at Ida med nevnte bok om blogging er fra samme by som jeg, og lokalavisa hadde et kjendisintervju i går med forfatteren.
  Min erfaring at hvis jeg vil ha lesere, må jeg være kolossalt aktiv sjøl på det området og gi kommentarer. Uka jeg var bortreist, sank rankingen brått med 100 treff.
  Det tar veldig lang tid å si noe fornuftig til alle og enhver… likevel det er en forutsetning for kommunikasjon. Egentlig starta jeg bloggingen for meg sjøl. Så begynte kommentarene å strømme på….Det tok litt av, og nå er det blitt en livsstil på godt og ondt.Vil jo gjerne være hyggelig og sosial, også, ikke bare på nettet. Som alle andre har heller ikke jeg mer 24 timer i døgnet.

  Når det gjelder å låne noe uten å spørre på forhånd, synes jeg vanligvis det er uhøflig. Disse folka er kanskje ikke godt oppdratt, tenker jeg. Men det er helt umulig å kontrollere om noen låner bilder fra bloggen, jeg gjør det sjøl av og til når det er nødvendig – opplyser da hvor jeg har lånt dem og nevner fotografen ved navn hvis det finnes et navn! Det er det minste jeg kan kreditere fotografen med.
  Om noen låner bilder av meg, så gidder jeg ikke å ergre meg over det, og tenker som så….. noen synes vel jeg har gjort en OK fotografjobb. Ikke mer å gjøre noe med -og deler gladelig.
  Å ødelegge bildene med vannmerker mm vil jeg absolutt ikke. Da har jeg ingen fin opplevelse av dem sjøl heller.
  Apropos kattebilder. Sønnen min sa ‘Mamma ikke altfor mange kattebilder på bloggen, da! ‘ Så jeg forsøker å holde igjen så godt jeg kan. Noen er det blitt likevel.
  Ser ut som om blogging + katter= sant , vi er flere!
  Dine er nydelige!

  Ha ei flott uke ;:OD)

 3. Emerald Raptor says:

  Ja, det er ikke alltid like lett å finne på noe interessant å si til alle. Det hender ofte det bare blir en liten setning, men det er kanskje bedre enn ingenting? Jeg liker i hvert fall å få kommentarer selv om de er korte. Men det er de lange (som den du skrev) som er de virkelig hyggelige!

  Når det gjelder stjeling av bilder så varierer det veldig hvor mye jeg bryr meg. Fra den tiden jeg hadde tamrotter var det ofte mange som stjal bildene mine og brukte de i annonser der de skrev at “rotter gis bort” osv. Det syntes jeg ikke var noe hyggelig.

  Jeg tror grunnen til at mange publiserer kattebilder er at kattehold passer så godt overens med folk som liker å sitte stille foran datamaskinen. De koser seg så lenge de kan krølle seg sammen i et fang. Men hunder derimot må jo morsjoneres og slikt. :)

  Takk for en hyggelig kommentar, og god uke til deg også!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>