Ukens planet: Venus – vår ugjestmilde nabo

Venus er en spennende og kraftfull planet. Den er vår nærmeste nabo, men er så ugjestmildt at vi ikke vil ønske å dra dit noen gang selv. Om Jorden blir for liten en gang i fremtiden, er det nok heller Mars vi ville velge å kolonisere.

Atmosfæretrykket ved overflaten på Venus er like stort som det er på Jorden 1 km under havet. Den står for det meste av karbondioksid. Planeten er dekket av tykke skylag med svovelsyre som hindrer oss i å se overflaten. Dette resulterer i en løpsk drivhuseffekt som har gjort overflatetemperaturen enorm (400 – 740 K).

Venus er dekket av lavastrømmer og store vulkaner. Det finnes fortsatt aktive vulkaner på planeten, men den har vært relativt rolig i noen hundre millioner år nå. Det er ingen små kratre på Venus. Det tyder på at meteoridene som kommer til planeten blir stykket opp i mindre biter når de går igjennom Venus’ atmosfære.

Rotasjonen til planeten er svært langsom. En Venus-dag er 243 jord-dager. Dette er til og med litt lengre enn et Venus-år. I tillegg har rotasjons- og omløpsperiodene til planeten blitt synkronisert, slik at den samme delen av overflaten alltid vender inn mot Jorden når de to planetene er nærmest hverandre.

Etter sola og månen er Venus det mest lyssterke objektet man kan se på himmelen. Man kan se den like før soloppgang og like etter solnedgang. Akkurat nå er den så nær sola at det er litt vanskelig å se den.

Venus har faser på samme måte som månen. Det kan man lett se om man retter en kikkert eller lite teleskop mot den. Jeg har ikke fått tatt et bilde av den etter at jeg fikk meg teleobjektiv enda, men her er i hvert fall et bittelite bilde der man kan se at Venus ikke er “full”.

  • Omløpstid rundt solen: 225 dager
  • Rotasjonsperiode rundt sin egen akse: 243 dager
  • Måner: ingen
  • Diameter ved ekvator: 12 104 km
  • Gravitasjon ved ekvator: 8.87 m/s2
  • Masse: 4,8685 × 10^24
  • Middeltetthet: 5,204 g/cm3

Kilder: astro.uio.no, wikipedia

This entry was posted in Astronomi & romfart and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>