Mitt drømme-operativsystem!

Det er min oppfatning at ingen operativsystemer er perfekte. Alle har positive og negative sider. Under har jeg beskrevet hvordan mitt drømmeoperativsystem skulle være. En del av funksjonaliteten kunne vært ekstra applikasjoner. Vet du om dette drømme-os-et finnes? Send meg en kommentar!

Først av alt skulle det være veldig raskt. Ingen andre programmer enn de du spesifikt hadde valgt skulle starte opp når du starter maskinen. Om du ønsket det kunne du også slippe unna innlogging.  Man skulle skru på datamaskinen, og vips, skulle den være oppe. Men ingen halvimplementert sove-funksjon!

Ingen default-lyder! Spesielt ikke oppstartslyd eller varsellyd. Om du ønsket lyder kunne du skru de på selv. Og gjerne designe egne.

All oppdatering av drivere var automatisk. Når du satte i en ny enhet skulle du få spørsmål om du ville at den skulle installere drivere for komponenten. Alt skulle vært automatisk, ingen unntak. Og de skulle virke!

Ingen skjuling av filer og filnavn. Du skulle ha tilgang til alt. I hvert fall lesetilgang. Om du prøvde å skrive til en operativsystemfil eller liknende kunne du få en advarsel.

Ingen virus. Det skulle være helt umulig å lage virus som gjorde at maskinen oppførte seg annerledes enn du ville.

Alltid et konsollvindu oppe. Det skulle være støtte for å gjøre alt på to forskjellige måter: Både grafisk og via konsollvinduet. Konsollvinduet skulle være tabbasert, med enkel shortcut for å skifte mellom de. Et enkelt trykk gjør konsollvinduet til fullskjerm.

Om det man skrev i konsollvinduet ikke var en kommando, skulle det bli gjort et søk. Først etter kjørbare programmer. Deretter etter filnavn. Søket skulle kunne avbrytes ved et enkelt tastetrykk om man ombestemte seg.

Nederst til enhver tid var en linje med snarveier til programmene du hadde oppe. Bare ting du hadde startet, ikke andre snarveier. Og ingen ting skulle bli lagt oppå hverandre. Om det ble for mange vinduer skulle heller de vinduene du brukte sist bli skjult automatisk bak en pil. I tillegg skulle det vært et stort ikon som var snarvei til startskjermen/skrivebordet.

Om noen ringte deg skulle du fått en stor advarsel på skjermen. Om telefonnummeret ikke fantes i lista di, skulle den automatisk gjøre et søk i telefonkatalogen, og gi deg mest mulig informasjon om hvem som ringte.

Om noen ringte på døra skulle du også fått en advarsel. Hvis man hadde et eksternt kamera over døra skulle man få opp et bilde av personen som var der. Om du ikke var hjemme da det ringte på, skulle du få en mail med et bilde av ytterdøra som ble tatt da det ringte på.

Operativsystemet må ha støtte for DirectX, og de fleste spill må kunne kjøres i det.

Det skal ikke finnes en tastekombinasjon som endrer tegnsett.

Skrivebordet skulle kunne enkelt redigeres. Du kan “låse” redigeringen av skrivebordet ved å klikke på et enkelt ikon, slik at du ikke risikerer å flytte eller renavne ting ved uhell. Når det ikke er låst kan du dra vinduer rundt, og legge til widgets og annet. En spesiell tast på tastaturet sender deg til bakgrunnen/startskjermen.

Aldri, aldri skulle et program ikke kunne minimeres. Heller ikke under oppstart. Alle sticky oppstarts-skjermbilder er forbudt.

Og sist men ikke minst, det skal være feilfritt! Ingen bugs eller krasj.

Skrivebordet skulle kommet med denne standarden:
– Et konsollvindu øverst.
– Dernest en plass for egenlagde snarveier. Her kan programmer som installeres automatisk legge til snarveier om brukeren vil det.
– Et felt for de mest brukte programmene. Det du starter flest ganger havner her.
– Et felt for sist brukte programmer. Det du brukte sist havner her.
– Til høyre på skjermen er et lite notatvindu. Med knappene “ny” “lagre” “lagre som” “last inn” og “hjelp”.
– Under dette er et lite felt for de nyeste mailene
– Deretter ser du de nyeste SMS-ene du har mottatt
– Så har du en liten kalkulator
– Og nederst til høyre ser du ukedag, ukenummer, dato og klokkeslett
– Linjen nederst med programmer som kjører
– Snarvei til en veldig simpel, grafisk filbehandler.

I tillegg skulle du hatt et muligheten for å ha flere tilpassede skrivebord som er widget-basert. Dette kunne blant annet inneholde:
– RSS feeds
– Lite bilde av stjernehimmelen akkurat nå som kunne forstørres.
– Liste over viktige astronomiske begivenheter som kan observeres nå fra din posisjon
– Været der du er nå
– Liste over hvilke klær du bør ha på deg. Basert på vær, temperatur, årstid og moter. Er linket mot andre med samme widget, så ingen av vennene dine, eller personer som befinner seg i omtrentlig samme område som deg får de samme tipsene.
– Været der du er nå (eller et angitt sted) om et valgfritt antall timer
– Oppdateringer fra facebook
– Kalender (f.eks. integrert google-kalender)
– Liste over dagens bursdager. Kan f.eks. hentes fra facebook. Eller legges inn selv.
– Dagens middag
– En liten widget for dine wow-auksjoner. Og wow-postboksen din.
– En huskeliste
– Liste over nye kommentarer i bloggen din.
– Statistikk fra bloggen din.
– Live-bilde fra kamera ved inngangsdøren din
– Posisjonene til kattene dine.
– liste over tilfeldige restauranter i nærheten
– geocacher i nærheten
– link til dine venner som befinner seg i nærheten (f.eks. via google latitude)
– kontrollpanel for musikkanlegg
– link til webkamera i kjøleskapet/matskapet. Så du kan se hva du må handle og ikke.
– kontrollpanel til temperaturen i huset (varmepumper, panelovner etc)
– kontrollpanel til værstasjonen din på taket
– kontrollpanel til badekaret ditt. Så du kan komme hjem til verdigfylt, varmt badevann.
– kontrollpanel til det motoriserte teleskopet ditt
– tips om bøker og filmer

This entry was posted in Annet. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>