Hvordan ta bra bilder av stjernehimmelen?

Om du retter kameraet ditt mot stjernehimmelen på fullautomatiske innstillinger vil du nok bli ganske skuffet over resultatet. Sannsynligvis vil ikke kameraet klare å ta et bilde i det hele tatt siden du ikke har noe å fokusere på. Her har jeg samlet en liste over hva jeg tenker på når jeg tar bilder av himmellegemer.

Stjerner

1. Lukkertid

For å fange mest mulig lyst fra stjernene kan man bruke lang lukkertid. Men stjernehimmelen er i konstant bevegelse i forhold til Jorden, og dette vil synes om du bruker for lang tid. Om du bruker veldig lang lukkertid vil du få streker istedenfor prikker. Hvor lang lukkertid du kan bruke er avhengig av brennvidden, siden ting synes å bevege seg fortere om man zoomer inn. Omkring 10 sekunder fungerer fint på normal brennvidde. Det er også avhengig av hvor høyt oppe på himmelen du tar bilde.

2. Bruk stativ

Når du holder på med lange lukkertider er du avhengig av å sette fra deg kameraet. Bruk enten et kamerastativ eller legg kameraet på et bord, pekende mot himmelen. Det lønner seg også å enten bruke fjernkontroll eller selvutløser. På denne måten slipper du at bildet blir uskarpt fordi kameraet rister i dét du trykker ned knappen.

3. ISO

For å få fange mest mulig lys kan du bruke høysest mulig ISO. Men ved veldig høye ISO-verdier blir det ofte en del støy, så her lønner det seg å prøve seg litt fram. Med mitt kamera fungerte det fint på ISO 1600.

4. Blenderåpning

Jo lavere blendertall, jo mer lys fanger kameraet opp. Så bruk det laveste objektivet ditt støtter. Jeg kan bruke 2.8F med mitt.

5. Uendelig fokus

Det er umulig å bruke autofokus mot stjerne siden de ikke er lyssterke nok. Men du kan sette fokus til uendelig ved å fokusere på noe langt borte. For eksempel en lyktestolpe eller månen. Når du har fokuset der du ønsker det setter du det til manuell så du låser det.

Et alternativ er å sette fokuset til uendelig selv. Da setter du den til manuell, fokuserer så langt du kan, og så setter fokuset litt tilbake. På mitt objektiv er det en strek som peker litt tilbake ved et åttetall som ligger. Bruk denne streken. Om du fokuserer så langt du kan fokuserer du for mye, og det vil bli uklart.

6. Kle på deg!

Nå som høsten er her, og vinteren snart kommer gjelder det å kle på seg skikkelig! Du må ikke bli forkjølet så du ikke orker å gå ut neste gang det er stjerneklart!

7. Ta bilder av planeter

Om du skal ta bilder av planeter må du ha enda kortere lukkertid enn når du tar av stjernehimmelen siden disse beveger seg raskere enn stjernene over himmelen. I tillegg er de mer lyssterke, og kan ta seg bedre ut om de ikke blir overeksponert. Prøv deg litt fram.

Her er et bilde jeg har tatt av Jupiter.

Jupiter

8. Ta bilder av månen

Her er det viktigere med zoom enn lysstyrke. Så bruk objektivet ditt med lengst brennvidde. Men om månen er veldig lyssterk skal du passe på øynene dine så du ikke blir blendet! Husk å ikke overeksponere, for da vil du kun få en lysende flekk. Om du eksponerer mindre vil du kunne se flere detaljer på overflaten. Men om det blir for lite lys blir bildet for mørkt. Her gjelder det også å prøve seg fram. Om du tar bilde av månen med litt zoom når den ikke er full vil du kunne se skygger av kratrene i månen i skillet mellom der månen lyser og der den er mørk.

Månen

9. Ta bilder av solen

Vær alltid forsiktig med å se direkte på solen! Om du ikke har solfilter til kameraet ditt kan du også skade lysbrikkene i kameraet ditt ved å ta bilder direkte mot solen. Om du ikke har et solfilter kan det lønne seg å ta bilder av solen når det er litt overskyet. Her er et eksempel på et bilde jeg tok under en delvis solformørkelse.

Solformørkelse

10. Etterredigering

Om du vil få fram detaljene bedre i bildene dine kan det lønne seg å gjøre bildet litt skarpere og gi det litt større kontrast i et bildebehandlingsprogram etterpå. Jeg bruker gratisprogrammet GIMP.

Det opprinnelige bildet:

Stjerner

Etter behandling:

Stjerner

This entry was posted in Astronomi & romfart, Fotografering, Tips og triks and tagged , , . Bookmark the permalink.

7 Responses to Hvordan ta bra bilder av stjernehimmelen?

 1. Pingback: Spennende himmelfenomener | Emerald Raptor

 2. Inge says:

  Sikke en masse gode råd du giver her.
  Jeg prøvede at tage billeder af stjernehimlen i sidste uge Brugte mit lille lumix kamera, som har en “stjernehimmel” scene / funktion. Der var 3 lukketider, 15, 30 og 60 sekunder, det på 60 sekunder blev det bedste, her stod Karlsvognen rigtig flot på billedet.

 3. Joakim says:

  Det er sikkert bare fordi midnatt er kommet å jeg er trøtt. Jeg skjønte ikke helt “Et alternativ er å sette fokuset til uendelig selv. Da setter du den til manuell, fokuserer så langt du kan, og så setter fokuset litt tilbake”. Mener du jeg skal fokusere på noe så langt unna for så å fokusere så objektet blir litt uklart igjen?

  • Emerald Raptor says:

   Nei, jeg skal prøve å forklare hva jeg mener. Enten bruker du autofokus på noe langt unna.

   ELLER så setter du den til manuell fokus, og vrir fokuseringsringen til maks, og så bittelitt tilbake. På mitt objektiv er det der et åttetall som ligger som forteller akkurat hvor uendelig fokus er. Om du vrir fokuseringsringen så mye du kan vil kan du fokusere for mye, og det vil bli uklart.

 4. Øystein Davidsen says:

  Spennende! Jupiter-bildet er knalltøft! Jeg antar at det er de fire galileiske månene vi ser rundt kjempeplaneten? De har jo sin plass i vitenskapshistorien.
  Måten månen kommer frem på er skikkelig tøft. Kult å se alle kraterene den har pådratt seg opp gjennom årene.
  WELL DONE!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>