Hvordan komme i gang med Android-programmeringen?

Det er mange som snakker om muligheten for å utvikle noe selv til sin Android-mobil. Om du kjenner til Java fra før av er det veldig lite som skal til for å begynne! Slutt å bare snakke om det, men sett deg ned og prøv! Denne artikkelen er ment som en hjelp til å sette opp et utviklingsmiljø, og en kilde for å finne informasjon du trenger for å begynne med Android-programmering. Linkene du ser her peker til engelskspråkelige sider.

IDE
Det første du trenger er et utviklingsmiljø på datamaskinen din. Jeg anbefaler å bruke Eclipse siden den har god Android-støtte. Det finnes også andre alternativer. Du kan laste ned en gratisversjon av Eclispse her.

JDK
Du trenger en java JDK (Java Development Kit) for å utvikle java-applikasjoner.

Android SDK
I tillegg trenger du Android SDK-en som kan lastes ned her.

ADT plugin
Til slutt vil jeg anbefale å installere Android Development Tools (ADT). Dette er en plugin for Eclipse som vil gjøre Android-utviklingen din enklere. Følg oppskriften på denne siden. Denne gir deg blant annet mulighet for debugging.

Debuggeren
Husk å bruke debuggeren! Du kan debugge direkte mot telefonen fra datamaskinen  mens applikasjonen din kjører. Så om programmet ditt krasjer eller oppfører seg feil kan du bruke debuggeren til å finne ut hva som er galt. Ved for eksempel å se eventuelle exceptions som blir kastet. Mer om debugging med Eclipse kan du se her. )

Kjør applikasjonen på telefonen
For å kunne kjøre programmet du lager på telefonen din kan du sette det opp på denne måten.

Lag din første applikasjon!
Når du har fått på plass utviklingsmiljøet er det bare å begynne! Jeg kan anbefale å begynne å med å lese denne tutorialen.

Oppbygningen av Android
Her er en side med masse informasjon som forklarer fundamentene til Android-plattformen.

Ytelse
Et lite tips til deg før du starter: Tenk ytelse allerede fra begynnelsen! Applikasjonen din skal (sannsynligvis) kjøre på en liten enhet som ikke kan sammenliknes med en vanlig datamaskin. Så her gjelder det å tenke effektivt fra første stund.

Spillprogrammering
Om du ønsker å begynne med litt spillprogrammering kan jeg anbefale denne artikkelen om utvikling av spill til android. Noen av linkene i artikkelen peker ikke riktig, men du vil finne de fleste forklaringene i linkene nevnt over.

This entry was posted in Android, Programmering, Tips og triks and tagged . Bookmark the permalink.

6 Responses to Hvordan komme i gang med Android-programmeringen?

 1. Trond says:

  Mhm, tok ikke mange dagene fra man fikk en Android (Desire) tlf til småprogrammer vart laga, morro!

 2. Emerald Raptor says:

  Ja, det er gøy at det er så lett å komme i gang! :)

 3. GNIST says:

  Takk for nyttig og oversiktlig innlegg! Får jo lyst til å komme i gang jo!!

 4. Veldig bra oppsummering av de viktigste punktene for å komme i gang med Android-programmering!

  Jeg kunne tenke meg å prøve meg på å lage noen apps, men stusser over at man må ha ulike kode for ulike plattformer (iPhone og Android). Dette er jo litt av det samme man hadde for fem ti år siden it IT-verdenen, før man fant ut at man burde kjøre programmer via nettleseren for å gjøre seg mindre plattform-avhengige.

  Fant noe programvare på nett man kan betale for som automagisk porter koden til begge plattformene, men dette virker også litt unødvendig komplisert.

  Kjenner du (eller noen andre her) til mulighetene for å abstrahere applikasjonene nok til lettere å kunne kjøre på begge plattformene? Eller i det minste å bruke etablerte web-standarder for å lage applikasjonene, som kan åpne for mer gjenbruk av kode?

  • Emerald Raptor says:

   Helt enig at det er et stort problem at man må kode forskjellig for de forskjellige telefonene. For meg var det jo naturlig å velge Android siden jeg kan java fra før av. Jeg kjenner desverre ikke til muligheter for å kjøre applikasjoner på begge plattformene, men det vil vel sannsynligvis og forhåpentligvis snart komme noe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>