Digitale spor

fot_under_vann.jpg

Det at vi etterlater oss digitale spor er et veldig interessant tema. Det finnes jo så mange forskjellige nettsamfunn der vi legger igjen både bilder og tekst. Og ikke minst: andre legger ut informasjon om deg! Så selv om du er veldig forsiktig med hva du legger ut selv vil det høyst sannsynligvis ligge spor etter deg mange steder. Enten det er en resultatliste fra en liten konkurranse i en idrettsklubb, eller du har vært på en event der du har blitt avbildet, og noen har tagget deg på facebook.

Det som ligger på nettet har en tendens til å bli. Det finnes nettsteder som tar kopi av og katalogiserer andre nettsteder. Fortsatt finnes det rester av min gamle dagbok å nettet, selv om det er flere år siden jeg fjernet den fra allmennheten.

Vi bør derfor tenke oss ganske grundig om når vi for eksempel legger ut ting om barna våre. Ifølge vg blir 9 av 10 barn publisert på nettet i en eller annen form før de fyller 2 år. Hva vil barna synes om det når de blir eldre? Kanskje bildene av den snørrete, gråtende 2-åringen vil bli værende på nettet til evig tid? Og barnet vil hate om noen googler navnet sitt, for da dukker alt opp igjen.

Nå er det mange barn som til og med får en egen hjemmeside før de blir født! Med ultralydbilder og fortellinger om morens graviditet. Hva vil barnet synes om at nyfødtbildene av hun/han blir eksponert for hele verden gjennom oppveksten?

Når barnet blir større, og kan legge ut ting selv kan det også finne på å legge ut mye han/hun vil angre på senere. Festbilder som er veldig morsomt der og da er kanskje ikke fullt så kult senere. For eksempel om en potensiell arbeidsgiver googler deg. Problemet er at alt forfølger deg, selv om du prøver å fjerne dine spor.

Etter vår tid

Et annet, relatert tema er hva som skjer med sporene våre når livet vårt er ferdig. Vil det bli liggende og “flyte” der ute til det mer eller mindre råtner bort av seg selv? Nå finnes det blant annet en nettjeneste, MyWebwill.com, som lover deg å behandle dine digitale spor etter din død på den måten du ønsker det.

Jeg er ganske sikker på hva jeg ønsker. Alt tullet på diverse nettsamfunn kan godt bare forsvinne. Men for bloggene mine har jeg et spesielt ønske. Jeg ønsker at de skal innbindes og gis ut som bøker. :) Jeg antar teknologien bak kommer til å bli utdatert, så det vil bli for mye styr å administrere de som de er nå. Men jeg ønsker likevel at innholdet skal tas vare på.

This entry was posted in Annet and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>