De gode, gamle plattformspillene til PC

Nei, denne posten skal ikke handle om Mario. Den skal handle om de gamle, gode plattformspillene som kom til PC på begynnelsen av 90-tallet. Det vil si at de faktisk snart er 20 år gamle! Dette er en glemt skatt av gamle spill, som har fått alt for lite oppmerksomhet i forhold til det de fortjener. Her er min top 10-liste. Om du vet om flere som burde vært på denne listen kan du skrive det i en kommentar under.

1. Cosmo’s Cosmic Adventure (1992) link

Dette var yndlingsspillet mitt i mange år. Du styrer det grønne og rødprikkede romvesnet Cosmo. Han har sugekopper på armene, og kan klatre oppover vegger. I tillegg hopper han ganske høyt, og må hoppe på hodet til alle de skumle monstrene han kommer over. Målet med spillet er å redde foreldrene til Cosmo så de kan dra til Disney World på bursdagen hans. Spillet består av 3 forskjellige episoder, som hver består av 10 forskjellige brett.

Cosmo.gif

2. Commander Keen (1990-1991) link

Commander Keen har vært helten i 7 forskjellige spill (keen 1-6 og Keen Dreams), der han må redde galaksen eller reparere romskipet sitt på forskjellige måter. Han reiser gjennom spennende verdner, og møter mange forskjellige monstre som må skytes ned. Et av hans hjelpemidler på veien er en hoppestokk som gjør at han kan hoppe ekstra høyt og langt. De tre første spillene er i en helt annen stil enn de 3 siste. Mine personlige favoritter i serien er keen 1 og keen 4.

commander-keen-4.gif

3. Duke Nukem 1 (1991) link

Jeg var vel en av de få som ble skuffet da Duke Nukem 3D kom. Jeg likte veldig godt Duke Nukem 1, men 3D-versjonen hadde ikke den samme sjarmen som 1-eren hadde. Jeg er heller ikke av de som gleder seg til Duke Nukem Forever. Duke Nukem 1 var et morsomt plattformspill bestående av 3 episoder med spennende verdner og monstre.

Dukenukem11.png

4. Trolls (1992) link

Et veldig søtt spill der du spiller et lite lykketroll som skal redde små babytroll. Jeg husker jeg syntes grafikken var helt fantastisk. De forkjellige brettene er helt tematiserte med nye monstre og liknende for hvert eneste brett.

trolls.gif

5. Monster Bash (1993) link

Du spiller en liten gutt i pysjamas som skyter monstre med spretterten sin. Hunden hans er kidnappet, sammen med mange andre hunder. Målet hans er å redde så mange hunder han kan. Spillet har et halloweentema, og du møter monstre som zombier, varulver og vampyrer.

Monster_Bash_level.png

6. Crystal Caves (1991) link

Jeg husker ikke så mye om dette spillet fra gamledager, men jeg husker at jeg syntes det var veldig spennende. Masse steder å gå og mye å gjøre. Du er en space trader som drar til forskjellige planeter for å plukke med deg verdifulle krystaller.

caves3.jpg

7. Prehistorik (1991) link

Et morsomt spill der du går rundt som steinaldermann og banker dinosaurer og andre skapninger. Målet er enkelt og greit: mat! Masse søte dinosaurer i dette spillet.

Prehistorik.png

8. Word rescue (1992) link

Et læringsspill der du lærer å stave. Kanskje litt vel enkelt for de fleste. Men morsomt å spille igjennom.

Word_Rescue.png

9. Hocus Pocus (1994) link

Du styrer Hocus Pocus som skal samle krystaller for å øke kreftene sine, og beseire den onde trollmannen Trolodon. Dette må du gjøre for å kunne gifte deg med kjæresten din, Popopa.

hocus_pocus.jpg

10. Jazz Jackrabbit (1994) link

Du er en grønn, liten kanin som skal redde prinsessen av gulrotlandet (Carrotus). Dette er et fartsfylt spill som kan minne om diverse konsollspill.

Jazz_Jackrabbit.png

This entry was posted in Dataspill and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>