Mulighet for liv på en annen planet!

05_snegleoeye.jpg

I går ble den hittil mest jordliknende planeten oppdaget! Den heter Gliese 581 g (får håpe den får et litt finere navn etter hvert…) og går i bane rundt den røde dvergen Gliese 581. Det som er så spesielt med planeten er at den har et klima som gjør at det er mulighet for at det eksisterer liv der. I tillegg sender stjernen ut lav nok mengde strålig til at det ikke vil være skadelig for eventuelle vesner på denne planeten.

Desverre er avstandene mellom Gliese 581 g og Jorden så enorme at vi ikke vil ha noen mulighet (på veldig mange år) for å kommunisere med eventuelle Glieseboere. Vi får bare håpe de har bedre teknologi enn oss, så det blir de som tar kontakt. :)

Fakta om Gliese 581 g
* Går i bane rundt solen Gliese 581 som finnes i stjernetegnet Libra
* Kan sammenliknes med Neptun i masse og størrelse
* Oppdaget 29.september 2010
* Den mest jordliknende planeten vi kjenner til
* Avstand fra Jorden: ca 20,5 lysår
* Har en omløpstid på 37 dager
* Snurrer ikke rundt sin egen akse, så en side av planeten er alltid mørk mens den andre alltid er lys
* Gjennomsnittstemperatur på -30 grader celsius

Referanser: vg og wikipedia

This entry was posted in Astronomi & romfart and tagged . Bookmark the permalink.

11 Responses to Mulighet for liv på en annen planet!

 1. Agata Vannel says:

  Utrolig spennede! Men jeg tenker som så at hvis det er annet liv der ute så kan vi ikke garantere at det er karbonbaserte livsformer som trenger de samme tingene som oss. Hva om de heller får energien fra den strålingen som vi ikke tåler? Eller at de trives best ved mye kaldere eller mye varmere temperaturer?
  Jeg tror det er nærmest umulig å finne planeter som passer for liv nettopp fordi vi kun kan konsentrere oss om de planetene som er beboelige for oss selv.

 2. Kuldehater says:

  “Gjennomsnittstemperaturen på planeten er rundt -30 grader celsius.”

  Jeg står over flytting,- strømprisene blir enorme dersom de “urette vedkommende” (de avgiftskåte politikerne) klarer å kare seg med opp dit :(

 3. Agata Vannel says:

  Men ikke misforstå: det er kjempespennende når de finner jordliknende planeter.. Det er jo mulig at bakteriene på jorden har kommet fra et annet sted også!

 4. Emerald Raptor says:

  Jeg er helt enig med deg. Men hvis vi ser etter noe som minner om oss selv har vi i hvert fall et sted å starte! Hvis ikke vil vi jo lete totalt i blinde. Og jeg vil tro det er mest interessant å lete etter vesner som likner oss, med tanke på kommunikasjon.

 5. Nikolai says:

  “sikre på at forholdene ligger til rette for at et menneske kunne oppholdt seg her” Vg nett.

  Synes dette virker litt rart siden gjennomsnittstemperaturen er på 30 minusgrader. Kanskje man kan bo der natt og dag møtes, på grensen?

  Må ha surstoffmaske. Skal man gå rundt og være avhengig av en surstoffmaske hele tiden?

  Så smarte menneskene er som fortsatt bruker elendige små raketter for å komme seg frem i verdensrommet så vil man aldri kunne komme til den planeten før om 1000 år uansett. Menneskene har sikkert ødelagt denne planeten lenge før den tid.

 6. Tim says:

  Selv om gjennomsnitt temp er -30, så må dere huske at denne planeten spinner IKKE rundt sin egen akse som jorden gjør, så en side er i konstant sollys og følgelig veldig varm, mens andre siden er mørk og kald.

  I skillet mellom disse områdene vil solen stå lavt og skape lune temperaturer for mennesker!

 7. Boris says:

  Kanskje det bor noen på solsiden og noen helt andre på skyggesiden og kanskje de må inn i mørket for å jakte maten sin. hehe :)

  Litt skummel planet dette!

 8. Trippella says:

  Med tanke på at nærmeste stjernesystem er 4.5 lysår unna, er dette så godt som nærmeste nabo. – 30 Celcius må man og se i sammenheng med at en side er i permanent mørke og muligens da i permafrost. Solsiden kan nok være levelig.

  Fikser vi romskip som greier 5-10% lyshastighet kan dette bli en grei kandidat for kolonialisering innen en 300 års tid. Vi snakker da generasjons romskip, der nybyggerene bare har en kulturhistorisk referanse til jorden. Eller automatiserte skip lastet med befruktede og nedfryste embryoer som kan modifiseres genetisk for å tilpasses klimaet til kandidat planeten, eksemplifisert i Arthur C. Clarkes Songs of Distant Earth.

  Muligens fikser vi warpspeed engang og kan reise dit på uker, men det forutsetter uforutsigbare kvantesprang i vitenskap og teknologi. Eksemplene over kan nås med en steg for steg forbedring av nåværende teknologi.

 9. Pingback: Planeten som forsvant? | Emerald Raptor

 10. Ole Jørgen says:

  Ikke noe problem med temperaturen, etter 10 år med menneskelig aktivitet og de fryktede ” menneske skapte klimaendringene ” fikses dette greitt Mitt råd : Ta med badebukse når du først drar avgårde.

 11. bob says:

  bæsj promp lol morra di er mann::D:D:D:D:::::::::::::::::DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>